2011. február 25., péntek

Mi az érték?

Csak egyetlen olyan földi érték létezik, amely megérdemli, hogy az ember törődjék vele. S ez az arany. Az arany képvisel minden emberi erőt. Mondja Balzac.
De mit ért a francia regényíró azalatt, hogy arany? A természetben elemi állapotában előforduló sárga nemesfémet? Őszintén, nem tudom, de ha ezt az idézetet veszem alapnak, ahhoz hogy megtaláljam nekem mégis, mi az érték, akkor el kell vonatkoztatnom a 79. elemtől.

Az arany végigkísérte egész történelmünket. Sok vér folyt érte, sok ember halt meg miatta. Ebből az következik, hogy fontos volt az akkori társadalomnak, vagyis, hogy érték volt. De mára nem folyik érte annyi, ez tény. Akkor most már Balzac igazsága idejétmúlt? Más lett az érték?

Nem mindenki egyforma. Változik a kedvünk, a nézetünk, az elvárásaink, vagyis mi magunk. Ebből arra következtetek, hogy azt, mi is valójában az érték, nem lehet megfogalmazni.
Számomra mi az érték? Nem tudom, soha nem is fogom. De azt hogy most éppen minek örülök, ki hiányzik, vagy mit csinálnék szívesen, azt el tudom mondani. Viszonyítás kérdése, vagyis relatív.
De ha tudni akarjátok, vannak olyan dolgok, amiknek mindig örülök, hiányoznak, nem tudok nélkülük élni. Nem éppen sok, de ahhoz hogy létezzek, elengedhetetlen. Igaz, a létezés még nem élet, szóval ezek az én „alapértékeim”, úgyszólván.
Család, hit, egészség.

Csupán három szó, de ha mindenkinek ezek lennének az értékek, nem a drogok, cigaretta, vagy az alkohol. Na, akkor ott tartanánk, hogy a világunk olyan lenne, mint egy bűn rossz romantikus film, tudjuk, hogy mire számíthatunk, mi lesz a vége.

Az is igaz, hogy holnap már nem biztos, hogy ezek lennének számomra az értékek. Nem tudni, mivel változok. Nem olyan gyorsan, de mégis. Minden változik. De egy biztos, ha majd egyszer látom a Halált közelről, na, akkor megtudom, s el tudom mondani, mi is valójában az, hogy érték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése